De kunst van het mediteren

 

Ik geef de meditatietraining de kunst van het mediteren om rijkdom door te geven. De rijkdom van het leven wat is. Ik noem de training de kunst van mediteren vanwege die heerlijke paradox dat meditatie het makkelijkste lijkt, namelijk simpelweg op een kussen zitten, maar in werkelijkheid de hoogste vorm van (levens) kunst blijkt te zijn.

Met meditatie is het net als met kunst: het vereist techniek en oefening.

In deze training introduceer ik je in de vier hoofdvormen (technieken) van meditatie en wordt je geacht dagelijks te oefenen.

Het bijzondere van Zijnsgeorienteerde meditatie is dat we geen onderscheid maken tussen begin, eind of het pad (van levenskunst): je bent namelijk al heel, compleet en vrij.

 

Meditatie lijkt eenvoudig maar vereist een hoge mate van presentie en precisie. Mijn intentie is om je in vier blokken van acht lessen de handvaten mee te geven voor een eigen meditatiepraktijk. Per trainingsblok staat een groep van meditatietechnieken centraal:

  • Aandachtsmeditatie. Aandacht lijkt zo vanzelfsprekend waardoor wij eigenlijk ongemerkt aan haar voorbijgaan. Een wereld gaat open als we de aandacht op de aandacht laten rusten.

  • Perspectieven. Door optiekverhoging maak je kennis met de stralende, open en vrije dimensies van je geest. Door vanuit deze hogere optiek te kijken leer je tevens het verhaal over jouw leven te doorzien als verhaal.

  • Door het beoefenen van compassie ontsluiten we onze liefde voor onszelf en de ander. Compassie snijdt daarmee dwars door ons illusoire afgescheiden zijn heen. Door compassie leer je de ander en de relatie te zien zoals die is. Juist omdat werkelijke verandering pas mogelijk is vanuit acceptatie.

  • Zijn. Het totale niet doen. Het beoefenen van niet beoefenen. Niet mediteren, niet in afleiding zijn is thuiszijn. Jezelf ervaren op fysiek, energetisch, mentaal en spiritueel opzicht. Jezelf ervaren als heel, vrij en verlicht . Jezelf te ervaren als bron van de vele mogelijkheden; als de rijkdom en waardigheid van de eigen aard.

 

Het eerste blok: Aandacht is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Aandachtstraining is de basis van elke vorm van meditatie.

In essentie leren we in de aandachtstraining aan het stuur te staan van onze aandacht, zodat onze gedachten niet langer een loopje met ons nemen. De ontdekking dat onze aandacht veel rijker, opener en voller kan zijn als je het ontdoet van vluchtigheid kan ons leven al enorm verrijken.

 

Voorwaarde van deelname aan de aandachttraining is dagelijkse beoefening. Hiertoe wordt elke les oefeninstructies en begeleidende teksten verstrekt. Naast de acht trainingsavonden zijn er twee middagen waar we de tijd nemen om koers te houden: Padcoaching. Hier staan jullie ervaringen en vragen centraal.

 

Onderstaand de thema’s van de lessen van het eerste blok, aandachtstraining:

 

Les 1 Thuiskomen

Les 2 Afleiding als bron van geluk

Les 3 Kwaliteit van aandacht

Les 4 Gronden, loslaten en ontspannen als vorm van niet doen

Padcoaching

Les 5 Inspiratie toelaten

Les 6 Verbinding leven

Les 7 Alles waar laten zijn en het vieren van de schaduwzijde

Les 8 Discipline en motivatie: zitten zonder af

Padcoaching

Praktische informatie:

Meditatieleraar: Peter Blaauw

Data: Kennismakingslessen: 10 en 24 augustus

Meditatie: 7 september, 21 september, 5 oktober, 12 oktober, 26 oktober, 9 november, 23 november, 7 december

Tijden: 20.00 - 22.00 uur

Padcoaching: 18 oktober en 13 december

Tijden: 13.00 - 15.00 uur. 

Kosten: € 250,00 (voor mensen met een kleine beurs is een aangepast tarief mogelijk)

De kennismakingslessen zijn gratis. 

Voor meer informatie of aanmelden: klik hier

DSCF4605.jpg