Meditatie

 

Meditatie is een verzamelnaam voor verschillende meditatievormen: zittend, staand, bewegend en visualisatie. Al deze meditatievormen zijn gericht op verschillende niveaus van je geest: van het meest concrete niveau tot het meest subtiele. Het kenmerkende van meditatie is dat je je geest thuisbrengt naar zijn thuisbasis. In het pad van Zijnsorientatie neemt meditatie een belangrijke plaats in.

 

Vanuit evolutionair gevormde overlevingsdrang ben je gaan grijpen naar innerlijke- en uiterlijke ervaringen: gedachten, gevoelens en zintuigelijke indrukken. Door deze grijpende, vaak onrustige aandacht verplaatst je gewicht zich van je basis naar boven en naar buiten, naar alles wat je waarneemt. Dat trekt je uit je basis en brengt je van huis.

 

Je geest thuisbrengen. Meditatie brengt je terug in je natuurlijke- of Zijnsaard. Deze aard is rijk aan kwaliteiten als rust, vreugde, geluk, liefde, schoonheid en puurheid. Je geest thuisbrengen is lijfelijk voelbaar als ontspanning, loslaten van pantsering, ervaren van stilte en kwaliteiten. Tegelijkertijd blijkt je thuis geen vaste plek te zijn waar je als het ware kunt wonen. Je thuis is eerder ruimte, openheid, Zijn zelf.

 

Wat kan je verwachten in de meditatielessen. Elke les begint met meditatie in beweging: een afwisseling tussen vloeiende en zachte bewegingen en meer dynamische bewegingen en oefeningen. Na de meditatie in beweging gaan we verder met zitmeditatie. In de zitmeditatie beoefen je presentie en op je gemak zijn met wat er in je leeft. Daarin ontspan je en je leert je eigen spirit en inspiratie kennen aan de hand van bijvoorbeeld visualisaties en teksten. In de ontspanning maak je eenvoudig contact met je innerlijke rijkdom.

 

De lessen geven je handvaten om zelf een meditatiediscipline te ontwikkelen. We geven daarvoor ook extra oefenmateriaal mee. Het werken binnen een groep blijkt vaak heel ondersteunend te zijn. Na een cursus heb je een dieper begrip van wat meditatie is en kan je je eigen meditatie eenvoudig vormgeven.

 

In groepen van maximaal 8 personen geven wij op verschillende momenten in de week les. Zo lang de corona-maatregelen van kracht zijn, zal de groepsgrootte worden aangepast of werken we op een andere locatie. Uitgangspunt is dat de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden.

 

DSCF4605.jpg